Пребарувај по датум:
2017-12-29

Посета на „Дневен центар за деца на улица” во Шуто Оризари

На ден 21.12.2017г. корисници од „Дневниот центар за стари лица” од ДХО Даре Џамбаз и ООЦК Чаир при Црвениот крст на град Скопје заедно со волонтери од ООЦК Центар го посетија „Дневниот центар за деца на улица” во Шуто Оризари. По повод одбележување на Недела на грижа за стари лица која беше одбележана во месец ноември, се реализираше работилница за плетење со корисниците од дневните центри и волонтерите на ООЦК Центар каде беа сплетени 16 шалчиња и капчиња за деца. По повод Новогодишните празници шалчињата и капчињата беа подарени на децата од дневниот центар деца на улица.Целта е да се поттикне волонтеризмот на лицата во трето доба заедно со волонтерите.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.