Пребарувај по датум:
2022-04-01

Посета на министерката за труд и социјална политика на Центарот за обуки

На 30 март, министерката за труд и социјална политика г-ѓа Јована Тренчевска, го посети Центарот за обуки при Црвениот крст на град Скопје, кој е верификуван провајдер од страна на ЈУ Центар за Образование на возрасни за следните програми:

  • негуватели за помош и нега во домот;
  • лична асистенција на лица со попреченост;
  • палијативни негуватели за изнемоштени лица;
  • асистенти за нега на лица со Алцхајмерова болест;

На средбата се дискутираа можностите за унапредување и подобрување на социјалните услуги помош и нега во домот и лична асистенција, како и моменталните предизвици со кои се соочуваат негувателите и личните асистенти кои директно ја испорачуваат услугата на терен.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.