Пребарувај по датум:
2020-03-10

Посета на жените сместени на Клиника за онкологија

Во пресрет на празникот 8ми март, волонтерите од Клуб на млади при Црвен крст на град Скопје во соработка со здружението “Животна искра” традиционално ги посетија пациентките на клиниката за онкологија. Оваа година поддршка дадоа и  претставници од Fashion group и хотел Мериот  каде се оддржа концерт “Љубовни ноти” на кој и се зборуваше за празникот на жената а и самата активност.

Во пресрет на празникот 8ми март, волонтерите од Клуб на млади при Црвен крст на град Скопје во соработка со здружението “Животна искра” традиционално ги посетија пациентките на клиниката за онкологија. Оваа година поддршка дадоа и  претставници од Fashion group и хотел Мериот  каде се оддржа концерт “Љубовни ноти” на кој и се зборуваше за празникот на жената а и самата активност.

На пациентките им се подарија пригодни подароци, мал гест во знак на внимание и поддршка.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.