Пребарувај по датум:
2021-10-26

Посета на Зоолошка градина Скопје со корисниците од дневните центри

Во рамките на социјалниот сервис „Дневниот центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови” при Црвен крст на град Скопје со самото реотварање на дневните центри и планирање на месечните активности во програмата за месец октомври се реализираше прошетка низ Зоолошката градина Скопје

На 22 октомври околу 50 активни корисници од трите дневни центри за стари лица ја посетија Зоолошката градина Скопје воодушевени со насмевки на лицата дека повтроно се дружат и заеднички уживаат во октомвриските есенски зраци на сонцето.

Целта на оваа активност е подобрување на менталното здравје односно потребната за генерациско дружење и социјализација на лицата во трето доба во условни на пандемија од КОВИД – 19.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.