Пребарувај по датум:
2017-04-13

Практична примена на хуманоста-Креативни работилници во ОУ ” 11 Октомври”

Стана пракса секоја година младите хуманисти од ОУ “11 Октомври” да се вклучуваат во активностите кои Црвен крст на град Скопје ги реализира за децата и младите од дневниот Центар за церебрална парализа Капиштец. Ова година се реализираа 4 работилници во 4 класа од третите и четвртите оделенија , на кои присуствуваа 100 ученика кои изработуваа честитки и велигденски јајца кои беа наманети за продажба кај нивните родители. Децата се дел од активноста Велигденско дрво на желби кое е поставено во Rамстор и на кое се закачени желбите на децата од Центарот за церебрална парализа Капиштец. Со собраните пари ќе се купаат три подароци, од кои два пара патики и еден собен велосипед за дете кое има ослабната мускулатура. Учениците и ќе присуствуваат на настанот кој ќе се случува во Рамстор на 12 април со почеток во 11.00 часот кога ќе се доделуваат подароците и и ќе имаат можност да бидат со децата за кои заеднички твореа и ја покажаа својата хуманост. Особена е важна поврзаноста и поддржката која ја даваат наставниците но и самите родители.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.