Пребарувај по датум:
2020-05-08

Празник на Движењето на Црвен крст и Црвена полумесечина

Светскиот Ден на Црвен крст и Црвена полумесечина 8 мај, е роденден на нашиот основач Анри Динан, и тој ден претставува годишно одбележување на Меѓународното Движење на Црвен крст и Црвена полумесечина. Секоја година, Националните друштва на Црвен крст и Црвена полумесечина организираат низа активности за промовирање на посебната улога на Движењето во своите земји каде ги решаваат хуманитарните предизвици, не оставајќи никој зад себе. Вработените лица и повеќе од 17 милиони волонтери на Црвениот крст и Црвена полумесечина низ целиот свет помагаат на повеќе од 160 милиони лица секоја година обезбедувајќи различни и иновативни непристрасни услуги. Нашиот пристап е универзален, и се темели на нашите основни принципи: хуманост, непристрасност, неутралност, независност, доброволна служба , единство и универзалност.

Оваа година, под мотото СИТЕ СМЕ ЦРВЕНИ / TË GJITHË JEMI TÊ KUQ / WE ARE ALL RED,  Црвен крст на град Скопје во соработка со Општинските организации на Црвен крст кои дејствуваат на територија на градот Скопје, ќе го одбележи денот на соодветен начин, согласно моменталните околности заради вонредната состојба во државата.

Дистрибуција на насмевки, цвеќиња и маски

По повод 8 мај, Светскиот ден на Меѓународното Движење на Црвен крст и Црвена полумесечина,  денес  од 10.00 до 11.00 часот реализирана беше дистрибуција на 1 500 маски и цвеќиња за граѓаните кои беа пресретнати од нашите пет мобилни тимови во централното градско подрачје. Овaа активност беше реализирана во соработка со 5-те Општински организации на Црвен крст кои дејствуваат во Скопје.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.