Пребарувај по датум:
2012-07-17

Предавање за топлотниот бран во Дневниот Центар за стари лица

Во рамките на активностите на Дневниот Центри за стари лица во текот на минатата недела во двете простории на центарот, на 5 и 6 јули, беа одржани две предавања за влијанието на топлотниот бран врз здравјето на лицата од трето доба и препораки како да се заштитиме од истиот.

Предавач беше Проф. Др. Владимир Кендровски, претседател на комисијата за климатски промени при Министерството за здравство.
Во текот на овие предавања присутните слушатели имаа можност да се запознаат со феноменот на климатските промени и подетално да се информираат за истиот, како тој влијае врз здравјето на човекот, со посебен акцент како влијае врз здравјето на постарата генерација.
Во текот на овие предавања слушателите беа запознаени и со голем број на практични препораки за полесно справување, преку внесување на правилна исхрана, доволно количество на вода и соодветни активности.
После спроведените предавања слушателите го изразија своето задоволство од начинот на кој беа реализирани истите и од актуелноста на темата која беше избрана, и изразија заинтересираност за спроведување на слични тематски предавања во просториите на дневниот центар и во иднина.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.