Пребарувај по датум:
2019-12-20

Предновогодишна филанторпија

Црвен крст на град Скопје дава поддршка на различни категории на лица во ризик, во текот на целата година а тоа поздразбира и поддршка за време на празниците. Одредени активности се посветени на самохраните родителите и нивните деца, кои имаат потреба од помош. За оваа целна група Alegra Јога организираше набавка на новогодишни пакетичиња и подароци преку што се помогнаа 37 лица од кои 22 деца и 15 самохрани родители. Сите семејства учествуваа во празничка фотосесија организирана од страна на донаторот, а на заедничката дружба истите ги добија и во принтана верзија.
Добро е кога поединците се здружуваат и помагат.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.