Пребарувај по датум:
2021-12-28

Предновогодишно дружење

Во рамките на Дневниот центар за лица со интелектуална попреченост над 18 години “Пролет” на 28 декември се организираше предновогодишно дружење со лицата кои ги користат услугите на центарот.

На сите корисници им беа поделени новогодишни пакетчиња од нашите пријатели од Комисија за хартии од вредност. Тие добија пакетчиња и од Црвен крст на Република Северна Македонија – Општинска организација Центар, а во соработка со ООУ “Димитар Миладинов”-Скопје донирани беа и два статични велосипеди за корисниците, звучник за незаборавни забави и дружења, боенки, сликовници, боички и друг потребен едукативен материјал.

Насмевката на лицата на корисниците и нивната среќа е најголем двигател на целиот тим.

За време на настанот беа запазени сите протоколи за спречување на ширење на Ковид 19.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.