Пребарувај по датум:
2020-04-07

Превенцијата директно до домовите на старите лица – Соработка помеѓу Црвен крст на град Скопје и Државна Лотарија на РСМ

Тимовите на Црвен крст на град Скопје во изминатиот период реализираа дистрибуција на средства за дезинфекција и заштита од КОВИД-19 за околу 2000 стари лица, донација од Државна Лотарија на Република Северна Македонија.

Сетовите со содржина на маски, ракавици, средтва за дезинфекција на раце и повришини директно беа доставени до старите лица кои реализираа директен контакт до службите на ЦК и кои претходно беа евидентирани како ранливи категории на возрасни лица, а во рамките на социјалниот сервис ,,Дневен центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови“.

Дел од донацијата се достави до ЈЗУ Специјализирана болница за геријатриска и палијативна медицина 13 Ноември Скопје – Дом Мајка Тереза. Штитениците на Мајка Тереза од тимовите на ЦК добија и свежо цвеќе за добро располежение.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.