Пребарувај по датум:
2012-07-24

ПРИКАЗНА ЗА НАСТАНОКОТ НА ЦРВЕНИОТ КРСТ ВО ДНЕВНИОТ ЦЕНТАР ЗА СТАРИ ЛИЦА

Во двете простории на Дневниот центар за стари лица, во ДХО Даре Џамбаз и ООЦК Чаир, беше оддржана дисеминациска обука на 10ти и 13ти овој месец, прилагодена за активните пензионери/стари лица над 60 години.

Корисниците на Дневниот центар имаа можност да се запознаат со настанокот и активностите на ЦК каде поминуваат дел од своето секојдневие.
Со оваа обука помеѓу присутните беше поттикната идејата за филантропија и развивање на хуманоста.
Со цел искажување на важноста за продуктивно поминато секојдневие во третото доба, на обуката беше прочитана приказна/порака од ЦК до корисниците.
Со истата се демонстрираше меѓугенерациската толеранција која стручните соработници и волонтерите на ЦК ја уважуваат.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.