Пребарувај по датум:
2022-12-28

Признание за млад крводарител

Младиот крводарител Ардит Ќаили присуствуваше на традиционалниот прием кај градоначалничката на Град Скопје и добие признание. Тој е докажан млад волонтер, мотиватор и член на Клуб 25 – клуб на млади крводарители и мотиватори. Редовно дарува крв од својата 18-та година, вклучен е како мотиватор и организатор на крводарителски акции во своето средно училиште, а продолжува да мотивира и поттикнува крводарителски акции во високообразовната средина каде што и студира. До сега има дарувано крв 15 пати.

Се надеваме дека преку неговиот позитивен пример, ќе допреме до повеќе млади и ќе ги поттикнеме да станат дел од големото семејство хуманисти-крводарители, бидејќи наредната година напорите ќе ни бидат насочени кон воспоставување на поголем систем на мотивација на младите во образовните средини и поголема ангажираност на врсничките едукатори кон промоција на крводарителството помеѓу своите врсници.

Ардит Ќаили за ова признание е предложен од Комисијата за награди и признанија на ЦК на град Скопје, по предлог на Црвен крст Чаир, каде што е долгогодишен волонтер.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.