Пребарувај по датум:
2014-11-02

ПРИЗНАНИЕ ЗЛАТЕН СТРИП ЗА БОГДАН НИКОЛИЌ – КОРИСНИК НА ДНЕВЕН ЦЕНТАР ЗА СТАРИ ЛИЦА

Богдан Николоќ, коринсик на Дневниот центар за стари лица и учесник во ликовната работилница,  како претставник на Црвениот крст на град Скопје зема учество во 12-тиот Меѓународен Салон за најдобар стрип во Велес.

Тој се здоби со признание-сепцијална награда „Златен стрип“, на отворениот конкурс, за својот стрип насловен како и главниот јунак Јордан Хаџи Константинов – Џинот. Оваа работилница во рамките на Дневниот центар за стари лица се имплементира веќе една година во континуитет со цел промоција на активно стареење, а активно учество земаат секој четврток од 12ч 13 талентирани корисници, кои ги насочува и надгледува проф. м-р. Стојче Тоциновски. Како една од најсофистицираните изработки „Златниот стрип“ е признание не само за г-дин.Богдан туку за целиот концепт на сликарската работилница, со која докажува дека лицата во трето доба можат успешно да учествуваат во сите разновидни активности на општеството и да даваат свој значаен придонес.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.