Пребарувај по датум:
2017-02-17

Продолжуваат ПХВ обуките

По завршување на првите ПХВ обуки од страна на обучени дисеминатори следуваа вторите обуки за истите младинци во секоја Општинска организација на Црвен крст. ПХВ тим кој брои 30 инструктори во период од три недели спроведе 40 обуки за изработка на малите проекти. Во рамкитена овие обуки, младите на возраст од 13 до 17 години се освестени за проблемите кои ја мачаат заедницата но и поединците во истата и им е понудена алатка преку која може да ги решаваат проблемите, целосно или делумно. Младите во период од 2 месеци, се до 20 април ќе ги реализираат малите проекти, поделени во помали тимови со околу 5 члена ќе дејствуваат на терен. Ќе имаат можност да истражуваат, да комуницираат со корисниците, да ги согледаат нивните потреби, да размислаат за активноста која треба да ја реализираат за да стигнаат до целта. За цело време тие ќе се судруваат со проблемите и ќе се обидуваат да најдат решение со поддршка на својот тим, на одговорниот дисеминатор и со поддршка на менаџментот на Општинската организација од каде доаѓаат.

Минатата година беа реализирани 184 мали проекти и им беше помогнато на 3790 лица.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.