Пребарувај по датум:
2012-07-12

Проект со Француска Амбасада за обука на инструктори по ПП од Ромската популација

Црвен крст на град Скопје во соработка со Француска Амбасада реализира проект преку кој се испечати прирачник по ПП за возачи на ромски јазик.

Во рамките на истиот проект две лица, инструктори по ПП од Франција ќе обучуваат 10 лица од кои 8 од Ромската популација и двајца членови на Тимот за одговор при катастрофи на Црвен крст на град Скопје.
Лицата ќе се здобијат со дипломи за инструктори по Прва помош. Претставниците од Ромската популација понатаму ќе се ангажираат за обука по ПП на различни целни групи од ромска националност.
Обуката започна на 05.07.2012 и ќе трае до 13.07.2012 год. кога и ќе се доделат дипломите од страна на Амбасадорот на Франција во Р. Македонија.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.