Пребарувај по датум:
2013-01-28

Промовирање на организацијата

Со цел подобро промовирање на организацијата, мисијата и активностите вршиме дисеминација на различни целни групи организирани на различни начини.

15 членови на подмладокот на Ротари клубот од Скопје се запознаа со организијата преку презентација за дисеминација и беа разгледуваани можности за заедничко дејствување согласно мисијата на двете организации.

80 стари лица, корисници на Дневниот центар за стари лица кој е поддржан од страна на градот Скопје, исто така добија презентација за организацијата, почетоците, информации за основачот на Движењето на Црвен крст и Црвената полумесечина како и потеклото на амблемот кој го користиме.

На крајот на дружењето група Серенада им го разубави престојот во дневниот центар со серенадите кои повеќето стари лица ги знаеја и ги пееја. 

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.