Пребарувај по датум:
2022-09-19

Прошетка и вежбање Чиконг вежби на Кањон Матка

Корисниците од трите дневни центри за стари лица од социјалниот сервис ‘’Дневен центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови’’ при Црвен крст на град Скопје на 13ти септември го искористија своето слободно време за прошетка и вежбање на Чиконг вежби на Кањон Матка.

Звуците на реката и шумот на природата придонесоа Чиконг вежбите да се изведат во вистинско опуштање и една релаксирана прошетка каде сите заеднички покажаа дека секој ден е убав доколку времето се поминува со позитивна енергија и со пријателите.

Овие активности имаат особено значење за лицата во трето доба во насока и промовирање на активно и здраво стареење.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.