Пребарувај по датум:
2023-12-21

Проширување на ПХВ програмата во регионот

По потпишување на Меморандум за соработка помеѓу Црвен крст на Република Северна Македонија и Црвен крст Косово, ќе започне имплементирање на програмата Црвен крст во акција-Промоција на хумани вредности во Косово. На иницијатива и желба на нашите пријатели од Косово, во 2024 година ќе биде изготвена временска рамка за имплементација на програмата. Канцеларијата од Скопје ќе дава менторска поддршка за време на целиот процес, а веќе е избран и тимот од страна на ПХВ инструктори кои директно ќе ја имплементираат програмата на терен.

Инаку програмата ќе биде имплементирана во 6 Општински организации, односно во 8 училишта преку кои ќе бидат опфатени 15 наставници и 300 ученици. Целта на истата е регрутација и задржување на нови волонтери, поддршка во локалната заедница, промоција и градење на култура како систем од вредности.

Заедно можеме повеќе!

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.