Пребарувај по датум:
2013-03-05

ПРВ ШАХОВСКИ ТУРНИР ВО ДНЕВНИОТ ЦЕНТАР ЗА СТАРИ ЛИЦА

Првиот ден од месец март во Дневниот центар беше одбележан со  успешен шаховски турнир, на кој се натпреваруваа 22 учесници.

Помеѓу учесниците имаше корисници и кориснички од дневниот центар, волонтери и учесници од сојузот на инвалиди.

Освен, учесниците на турнирот, вработените и волонтерите, присутни беа и многу корисници од дневниот центар, кои активно го следеа натпреварот.

Победници на турнирот се: Бучевски Мирослав (прво место), Смилевски Киро (второ место), Усеин Гани (трето место), а одговорен за регуларноста и правилата на играта беше шаховски судија Славољуб Зафировски .

Во текот на месец март корисниците на Дневниот центар ќе имаат можност повторно во шаховска дружба да практицираат активно стареење, овој пат како учесници во шаховска симултанка со шаховски веле мајстор Драгољуб Јакимовиќ.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.