Пребарувај по датум:
2023-10-30

Работилница за лицата во трето доба во Струга

Во период од 16 до 19 октомври во едукативниот центар ,,Солферино” во Струга корисниците од дневните центри за стари лица учествуваа на работилници од страна на сертифицирани стручни лица на теми за подобрување на менталното здравје, стресот и давање на прва психолошка помош и психо-социјална поддршка.

Корисниците од дневните центри за стари лица во континуитет се вклучени во активности за психо-социјална поддршка преку програмата за активно и здраво стареење. Една од активностите се Чиконг вежбите кои се имплементираат десет години во проектот, вежбите според евалуациите направени до сега се покажаа дека се корисни за здравјето на лицата во трето доба, психо-физичката состојба и грижата за себе.

Оваа активност е поддржана од НЛБ Банка Скопје. Заедно можеме и успеваме повеќе!

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.