Пребарувај по датум:
2021-12-13

Работилница за психо-социјална поддршка за помагачи

На 07 декември во рамките на ДЕНОВИ НА ПСИХОЛОГИЈА 2021 (01-12 декември 2021), под мотото „Кај психолог? И за мелем на рана и ветар во грб!“, Црвениот крст на град Скопје реализираше работилница за психо-социјална поддршка на помагачи.

Со оваа работилница ги збогативме знаењата на волонтерите, помагателите, негувателите и личните асистенти во процесот на давање психо-социјална поддршка. Како се дава, кога и зошто е потребна? Кои се основите, кој може да ја дава и на кој начин?

Работилницата ја водеше психолог и социјален работник обучен за психо-социјална поддршка од Црвениот крст на град Скопје, а истата ја проследија 21 учесник, помагачи од сервисите на Црвениот крст на град Скопје и ООЦКРСМ Струмица.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.