Пребарувај по датум:
2019-12-10

Разбудете се хумани

Дормео и Црвен Крст на град Скопје реализираа заедничка кампања „ Разбудете се Хумани “– со цел подобрување на квалитетот на воздухот во институции и организации кои работат со ранливи целни групи преку обезбедување на прочистувачи на воздух.

Во периодот од 01.08.2019 до 15.10.2019, со купување на наддушек Рињу Натура, се одвојуваа по 300 денари од секој продаден наддушек, а средствата се наменија за обезбедување на прочистувачи за воздух ROVUS ASTREA AIR PURIFIER.

Од вкупната продажба се обезбедија финансиски средства за вкупно 20 пречистувачи на воздух кои ќе бидат донирани во: Дневен центар за стари лица, Пункт за бездомници Момин Поток, Центар „Нега“, Дневен центар за церебрална парализа, Центар за лица со даунов синдром, СУ „Димитар Влахов“, Дневен центар „Пролет“, Клиника за педијатрија- оддел хематологија, СУ „Иднина“, СУ „Наум Охридски“, Дневен центар за стари лица- Сарај, Дневен центар за крводарителство, СУ„Златан Сремац“, Центар за деца на улица Шуто Оризари, Центар за обука на персонални асистенти, Дневен центар „Порака“, Дневен центар за стари лица- Маџари.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.