Пребарувај по датум:
2021-03-05

Седма ЦКА-ПХВ работилница

На 4 март се одржа седмата ЦКА-ПХВ онлајн работилница со наслов „Работилница за анксиозност“. Истата беше реализирана од ПХВ инструкторот Валдете Адили.

Преку работилницата учесниците се запознаа со терминот анксиозност, како да ја препознаат, како да ја превенираат и како самите да си го олеснат секојдневието.

Учествуваа 170 учесници, волонтери од различни ООЦК. Од присутните кои ги пополнија евалуациите, 87% се изјаснија дека работилницата е многу корисна, 71% дека е интерактивна и 88% се изјаснија дека работилницата е интересна. Сите, односно 100% би ја препорачале работилницата на своите врсници.

Некои од коментарите се: „Одлична работилница, многу корисна и јасна”, “Вистинско патување и уживање”, “Многу корисна и ќе ја препорачам на своите врсници” “.

Продолжуваме заедно!

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.