Пребарувај по датум:
2022-06-21

СЕКОЈ, СЕКАДЕ, СЕКОГАШ – има право да бара сигурност“

Под мотото „Возиме за бегалците“, со велосипедска тура во Градскиот парк во Скопје и на кејот на р. Вардар, Црвен крст на град Скопје, како организација која е препознаена во делот пружање на хуманитарна асистенција и помош со цел олеснување на страдањата на бегалците, се вклучи во одбележувањето на Светскиот ден на бегалците 20 Јуни.

Турата обедини организации, институции, баратели на азил и бегалци, организирани од Агенцијата на ОН за бегалци UNHCR-Skopje

Под слоганот „СЕКОЈ, СЕКАДЕ, СЕКОГАШ – има право да бара сигурност“, учесниците кои возеа велосипеди испратија порака дека сите ние ја споделуваме одговорноста да ги штитиме луѓето кои бараат сигурност.

Црвениот крст на град Скопје за сите учесници подели наменски изработени термос шишиња кои го носеа слоганот на денешниот ден, а двете медицински екипи го обезбедуваа целокупниот настан.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.