Пребарувај по датум:
2008-03-14

Штанд на Скопски саем Црвен крст во акција – Промоција на хумани вредности

Заради поврзаноста на програмата со формалното образование, потпишан договор со Биро за развој на образование, во текот на четвртата работна недела во месец април, преку штанд на Скопски саем во денови на образованието и кариера се презентираше програмата Црвен крст во акција-Промоција на хумани вредности

На штандот беа поставени памфлети, брошури како и прирачници, прво и второ издание, кои беа делени бесплатно за сите они кои беа заинтересирани за програмот. Информациите на заинтересираните ги даваа инструкторите од самиот програм.
Заради поголема интеракција, особено со младите, за цело време се играше пикадо, за кое се наплатуваше симболична цена. Парите се наменети за хуманитарни цели

 

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.