Пребарувај по датум:
2021-11-05

Симулациска вежба

На барање  на ООУ “Ѓорѓија Пулевски  ” –Аеродром,  на 05 ноември, се одржа симулациска вежба “Евакуација на ученици, повредени, персонал, во случај на земјотрес и пожар како нус појава”. Во реализацијата на оваа активност беа вклучени волонтерите од Тимот за одговор при катастрофи.  Шестчлена екипа симулираше спасување и евакуација на повредени лица, а со амбулантно возило на Црвен крст повредените се транспортирани до Ургентен центар.

Поддршка за релаизација на симулациската вежба дадоа и волонтерите на Црвен крст Кисела Вода, Доброволното противпожарно друштво Бајрам Мифтари, Противпожарната бригада Скопје и Полициска станица Аеродром.

Целта на вежбата е проверка на процедурите за евакуација во ООУ ” Ѓорѓија Пулевски  “, увежбување на повеќе начини за евакуација, пружање прва помош, вршење тријажа и сл.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.