Пребарувај по датум:
2021-10-15

Симулациска вежба

По иницијатива на ООУ “Гоце Делчев  “– Центар,  на 07 октомври 2021  година, се одржа симулациона вежба “Eвакуација на ученици, повредени, персонал, во случај на земјотрес и пожар”. Во реализацијата на оваа активност, свој активен придонес дадоа  и волонтерите од Тимот за  одговор при катастрофи на Црвен крст на град Скопје, кои со 6 члена екипа симулираа спасување и евакуација на повредени лица и транспорт со амбулантно возило до ургентен центар.
Целта на вежбата е проверка на процедурите за евакуација во ООУ “Гоце Делчев “, увежбување на повеќе начини на евакуација, пружање прва помош, вршење тријажа и др.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.