Пребарувај по датум:
2022-03-09

Соработка преку програмата на Еразмус

Согласно проектните активности, а за потребите на проектот од програмата на Еразмус “Безбедност и транспорт во сообраќајот” во кој се вклучени РС. Македонија, Р.Бугарија и Р.Ирска во соработка со СОЖМ , на 3 март се оддржа еднодневна обука на тема – Прва помош при сообраќајни несреќи. Обуката ја следеа вкупно 14 лица на возраст од 20-60 години.

Целта на обуката беше присутните да стекнат и да ги обноват своите знаења и вештини  од областа на првата помош при сообраќајни несреќи, првенствено, обезбедување на местото на несреќата,  спасување  на животот на жртвата и.т.н. сé до доаѓање на Службата за  итна медицинска помош.

Заклучокот беше заедничи, првата помош го спасува животот, спречува настанување на компликации и ја ублажува општата состојба на жртвите.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.