Пребарувај по датум:
2021-09-29

Соработка со Црвен крст Телемарк

Црвен крст на град Скопје од 2017 година е во Твининг програмата со Црвен крст Телемарк од Норвешка. Заради Ковид-19, програмата беше реорганизирана и се одвиваше преку онлајн средби во периодот на пандемија. Во 2021 година се планирани 4 онлајн работилници, од кои две ќе бидат организирани од страна на Црвен крст Телемарк-Норвешка, а две од страна на Црвен крст на град Скопје. На 28 септември се организираше третата работилница на која присуствуваа повеќе од 30 волонтери од двете организации. Темата беше “Катчињата на Црвен крст на град Скопје” преку која беа презентирани Дневниот центар за крводарување, Дневен центар за лица во трето доба, Дневен центар “Пролет”, Центар “Нега”, Центар за Прва помош и Центар за бездомни лица. Целта за работилниците е зајакнување на капацитетите на волонтерите, размена на искуства како и дополнителна мотивација на двете страни.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.