Пребарувај по датум:
2015-03-15

Соработка со Хокаидо Универзитет

Веќе неколку години Црвен крст на град Скопје има соработка со Хокаидо универзитетот од Јапонија.

Секоја година магистрантите од овој универзитет доаѓаат кај нас и добиваат еднодневна обука, реализирана во вид на презентации и споделувања на искуства.  Акцентот најмногу се става на лицата бегалци од Косово, кризите од минатото и начини на кои Црвениот крст се справувше со ситуацијата, поддршка од институциите, но и ПХВ програма и како преку неа се мобилизираат младите кои прават проекти за доборбит на заедница. Оваа година освен студентите  во посета ни беа и деканот на овој универзитет  заедно со двајца професори. Црвениот крст на град Скопје останува отворен за соработка и во иднина со цел подобра пракса преку конкретни активности и практики.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.