Пребарувај по датум:
2023-08-31

Соработка со Руски Црвен крст на летна школа за мигарции

Во периодот 22-25ти август Црвен крст на Санкт Петерсбур, Русија организираше Летна Школа за Миграции на која учество земаа околу 40 млади слектирани од повеќе универзитети од Руската Федерација. Катерина Гиевска од Црвен крст на град Скопје-Црвен крст на РСМ, координарот за интеграција и адвокативност, ги презентираше достигнувањата и активностите на нашето Национално Друштво на полето на миграции односно асистенција и поддршка на мигранти.

Интерактивната сесија резултираше со низа прашања и интерес од страна на учесниците за работата на Црвен крст. Активноста е поддржана од страна на Меѓународната Федерација на Црвен крст и Црвена полумесечина и ветува идна унапредена билатерална соработка помеѓу двете Национални Друштва осоебно во делот на размена на учесници и волонтери за едукација на полето на миграции.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.