Пребарувај по датум:
2024-03-19

Соработки кои создаваат пријателства

Во Дневниот центар за лица со интелектуална попреченост Пролет, имавме соработка и нови волонтери од компанијата Сава осигурување и Сава пензинско. Во период од 11.03 до 15.03. имавме креативни работилници  со корисниците кои ги користат услугите на Дневниот центар. Тие заедно со вработените од Сава осигурување и Сава пензиско имаа креативни ликовни работилници, бојадисуваа јајца за Велигден, изработуваа маски по повод денот на шегата и изработуваа накит и венчиња.\

Им благодариме за прекрасното време кое го поминаа со нашите корисници и се надеваме на понатамошни заеднички соработки

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.