Пребарувај по датум:
2020-07-28

Спроведување на скрининг за детекција на рани знаци на деменција

Црвениот крст на град Скопје во периодот од ноември 2019 до јуни 2020 спроведуваше скрининг за детектирање на симптоми на деменција, наменет за лица над 60 години. Целта на спроведувањето на скринингот беше превентивно да се дејствува во насока на рано препознавање на знаците кои можат да укажуваат на деменција. Вкупно 96 лица поминаа низ процесот на скрининг за рана детекција на деменција, а 43 лица покажаа знаци кои можат да укажуваат на деменција. Тимот на психолози на Црвениот крст на град Скопје во соработка со Светлана Илоски, клинички психолог, даваше насоки за понатамошно упатување и дијагностика на оние лица кај кои беа детектирани знаци. Превентивните активности за деменција се одвиваа во рамките на проектот „Домашна нега и детекција на рани симптоми на деменција“ поддржан од Шпаркасе банка.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.