Пребарувај по датум:
2021-12-28

Среќни насмевки за топла зима

Во рамките на проектот „Дневен центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови” веќе неколку години по ред се реализира работилница по плетење каде учествиваат повеќе од 30 активни кориснички во дневните центри за стари лица ДХО Даре Џамбаз и ООЦК Чаир.

Секоја година со вештите раце на корсиниците се плетат различни работи кои секогаш со големо задоволство се донираат на социјално загрозените лица. Оваа година нивниот труд го вложија во плетење на шалови и капи кои по повод Новогодишните празници ги подаривме на 60 деца од Дневниот центар за деца на улица во Шуто Оризари.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.