Пребарувај по датум:
2023-02-21

Студен бран 2023 г.

Пунктот во Момин Поток во континуитет 15 години ја дава потребната помош и поддршка на една од најзагрозените категории на лица – бездомниците.

Во периодот од 31 декември 2022 до 12 февруари 2023 година кога Скопје го зафатија нискиte температури, пунктот беше отворен за преноќување секој ден од 20:00 часот навечер до 08:00 часот наутро. Вкупно беа реализирани 50 ноќевања од страна на бездомници кои воедно добиваа и оброк со топол чај.

Беа ангажирани тимови кои 24 часа беа подготвени да реагираат на терен по дојава од страна на граѓани, полиција и слично. На терен беа реализирани 2 интервенции. На лицата кои при теренска интервенција одбија да преноќат во пунктот им беа поделени вреќи, ќебиња, капа, шал, ракавици, топол оброк и топли напитоци.

Од дојавените бездомници детектирани на терен, 2 бездомни лица беа транспортирани од страна на Црвен крст до транзитната соба во прифатниот центар Чичино село.

Работењето на Пунктот е поддржано од страна на Градот Скопје.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.