Пребарувај по датум:
2022-07-22

Студиска посета

Во периодот од 14 до 16 јули, Црвениот крст на град Скопје организираше тридневна студиска посета за размена на искуства со Црвен крст на Република Северна Македонија- Општинска организација Струмица. Вкупно шест членови од тимот на сервисите за Помош и нега во домот и Лична асистенција при Црвен крст на град Скопје беа дел од повеќе активности за зајакнување на групната кохезија во тимот и размена на искуства. Посетата беше во насока на размена на добри практики во работењето и запознавање со активностите на сервисите за Помош и нега во домот и Лична асистенци при  ЦКГС и ООЦК Струмица.
Во рамки на истата, реализирани се и теренски посети во домашни услови на стари и изнемоштени лица и лица со попреченост, корисници на услугите во рурална средина во општина Ново Село. Ваквите посети се одлична можност за подобрување на соработката, размена на идеи и искуства во давањето на квалитетни социјални услуги на локално ниво и унапредување на работењето на сервисите во Скопје и Струмица.

Оваа активност е поддржана од Швајцарски ЦK.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.