Пребарувај по датум:
2016-06-22

Светскиот ден на бегалците

На 20 Јуни во организација на Црвен крст на град Скопје, под мотото‪ #‎WithRefugees беа реализирани повеќе активности во Зоолошка градина – Скопје,ТЦ Табановце – Куманово и ТЦ Винојуг – Гевгелија, Плоштад Македонија – Скопје и 10 општински организации на ЦК на РМ.

Зоолошката градина ја посетија 82 бегалци од косовската криза, мигранти од ПЦ Визбегово и Сигурна куќа кои беа воодушевени од посетата. 

На настанот во Центарот за дизајн и иновации – Јавна соба – Скопје, се вкчлучија 25 бегалци од Косовската криза заедно во придружба со вработените од Црвен крст.
На Плоштад Македонија беше реализирана дистрибуција на флаери со кратки пораки за човечките судбини на мигрантите, со цел подигнување на свеста кај локалното население за животните судбини на мигрантите, од страна на 8 волонтери од клубот на млади при Црвен крст на град Скопје. Истата активност беше спроведена во 10 ООЦК на РМ и тоа – Тетово, Куманово, Кичево, Кочани, Виница, Битола, Гевгелија, Охрид, Велес и Неготино. 
Во двата кампа беа организирани изведби на две групи по тројца изведувачи – кловнови, маскоти и шминкери со цел анимирање и забавување на дечињата коишто престојуваат во двата кампа. Истиот ден беа дистрибуирани маички со слоганот – I stand for refugees, Would you stand for refugees – за сите мигранти коишто престојуваат во камповите како и за стручните служби кои работат во камповите.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.