Пребарувај по датум:
2022-06-07

Тим билдинг-кајакарење на езеро Матка

На 22 мај, Црвениот крст на град Скопје организираше тим билдинг активност-кајакарење на езеро Матка за тимовите на Црвениот крст кои работат со евакуирани и раселени лица. Тимот составен од 7 членови имаше можност да се стекне со основни знаења за правилно кајакарење и да се рекреира во времетраење од три часа. Кајакарењето се одвиваше во соработка со Кајак Адвенчерс, а инструктор беше Лазар Поповски- кајакар, кој четири пати ја претставувал нашата земја на Олимписките игри.

Црвениот крст на град Скопје се грижи за добросостојбата на тимовите и континуирано реализира активности  за психо-социјална поддршкa.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.