Пребарувај по датум:
2012-06-13

Топлотни бранови

Црвен крст на град Скопје и оваа година во текот на вчерашниот ден (12 јуни) ги активираше членовите на ТОК ( Тимот за одговор при катастрофи) со цел намалување на штетите и последиците од топлотните бранови.

Една екипа беше присутна на централното градско подрачје и дистрибуираше 134 флаши вода и вршеше поделба на флаери за информирање на граѓаните како да се заштитат од топлотните бранови.
Црвен крст на град Скопје е спремен да одговори на задачите и ќе ги следи препораките за топлотните бранови на територија на град Скопје и ќе дејствува на терен.
Активноста за дистрибуција на вода на случајните минувачи во централното градско подрачје на територијата на град Скопје е во Соработка со Градот Скопје.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.