Пребарувај по датум:
2012-09-20

Традиционална акција на Црвениот крст на град Скопје и Американската амбасада

На 10 Септември, пред Американската амбасада во Скопје, Црвениот крст на град Скопје во соработка со амбасадата ја реализираше четвртата по ред крводарителска и собирна акција.

Во акцијата се вклучија вработените лица во амбасадата, нивни соработници и партнери, политичките субјекти како и претставници на верските заедници ва РМ.
Во текот на акцијата крв даруваа 68 лица. Собрана е и поголема количина на прехрамбени продукти кои ќе бидат наменети за стари и изнемоштени лица од рурални средини по повод годината на активно стареење.
Обраќање до јавноста пред присутните и новинарите кои ја посетија акцијата имаа вршителот на должност амбасадор на САД во Р. Македонија и генералниот секретар на Црвен крст на РМ.
Иницијатор на акцијата беше Американската амбасада со цел одбележување на трагичниот настан од 2001 година и поттикнување на хуманоста и општествената одговорност како кај своите вработени така и кај партнерите и соработниците.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.