Пребарувај по датум:
2019-04-16

Традиционална крводарителска акција во Ре-медика

Вработените лица во првата приватна болница Ре- Медика, денес традиционално даруваа крв на акцијата по повод четиринаесетиот роденденот на оваа установа и пресрет на денот на здравјето 7 април. Медицинскиот персонал и техничката служба од оваа болница се дел од големото семејство хуманисти- крводарители, кои веќе девет години организираат крводарителски акции во нивните простории. Оваа акција дел од интегралниот план за крводарителство на Црвен крст, а организатор на истата е Црвен крст на Република Македонија – Општинска организација Гази Баба. Црвениот крст на град Скопје ја иницираше оваа соработка во 2010 година, а Ре- Медика даде активна поддршка на проектните активности на Клуб 25- клуб на млади крводарители и мотиватори во насока на промоција и унапредување на крводарителството кај младата популација.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.