Пребарувај по датум:
2019-07-09

Tренинг за Тим лидери во катастрофи и итни ситуации

Во периодот од 09-16.09.2019, од страна на одделот за Превенција, Одговор и Опоравување од Катастрофи и Кризни ситуации ( DCPRR – Disaster and Crisis Prevention, Response and Recovery  – IFRC ) при Меѓународната Федерација на Црвен крст и Црвена Полумесечина и Црвен крст на Финска, Хеинола, се организира тренинг за Тим лидери во катастрофи и итни ситуации.  Цели на тренингот беа зајакнување на капацитетите на учесниците како тим лидери, зголемување на соработката и ефективноста на терен на различни тимови преку заеднички тренинг и зголемување на базата со лица со квалитети на тим лидери.

На тренингот беа вклучени и сесии за зајакнување на тим лидерските способности во 5 сегменти кои се препознаени како критични во рамки на МФЦКЦП/ИФРЦ при одговор при катастрофи:

  1. Клучни капацитети на Црвен крст
  2. Стратешко лидерство
  3. Способности за релации и однос
  4. Оперативен менаџмент
  5. Специфични системи и сервиси на Црвен крст

На тренингот имаше 25 учесници и 10 тренери. Учесници беа од вкупно 14 држави (Европа, Азија, Африка, Јужна Америка, Америка) од кои од регионов и Балканот  само Црвен крст на Република Македонија-Црвен крст на град Скопје со 1 учесник. Меѓу тренерите беа искусни лица од терен кои предводеле бројни кризни ситуации и катастрофи непосредно по случувањето кои своите искуства ги споделуваа со останатите уесници, базирани на искуства.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.