Пребарувај по датум:
2017-12-11

Трибина на тема „Превенција од зависности“

Трибина на тема „Превенција од зависности“

Во рамките на проектот „Училишни клубови за превенција и едукација“ поддржан од град

Скопје, во ДХО Даре Џамбаз се организираше трибина на тема „Превенција од зависности“ за

волонтерите од Клуб на млади како и за учениците од училиштата опфатени во проектот.

Преку интересна адаптирана презентација за млади како и конкретни примери од

секојдневието со кое се соочува како професионалец д-р Павлина Васкова- предавач, успеа

да го задржи вниманието на присутните, но и да пренесе јасна порака за штетата која ја

предизвикуваат зависностите кај секој човек .

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.