Пребарувај по датум:
2010-09-01

Училишен прибор и облека за децата-бегалци

На 01 Септември амбасадорот на САД во Македонија, Филип Рикер и претставници од амбасадата го посетија Центарот за поддршка на бегалците, кој е менаџиран од Црвен крст на град Скопје,
а поддржан од УНХЦР-канцеларијата во Скопје и ја доделија донацијата од училишен прибор и пакет со облека на децата од заедницата на бегалци кои се вклучени во образовниот процес, а го посетуваат Центарот.

Црвен крст на град Скопје во соработка со Високиот Комесаријат за Бегалци при Обединетите Нации (УНХЦР) – канцеларија во Скопје, веќе две години работи на подигнување на квалитетот на образование помеѓу децата од заедницата на бегалците. Активностите за постигнување на таа цел се реализираат преку функионирањето на едукативниот центар во Шуто Оризари, кој е наменет за сите деца на возраст од 6 до 18 години кои редовно го посетуваат основното и средно образование.
Поддршката која ја добивме од Американската амбсада во Р.Македонија е уште еден значаен чекор во остварувањето на Целта на центарот – да помогне во решавање на секојдневните проблеми на лицата од интерес на УНХЦР, како и да креира активности и програми согласно потребите и барањата на овие лица.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.