Пребарувај по датум:
2011-02-02

УШТЕ ЕДЕН БЕЗДОМНИК ЗГРИЖЕН ВО ПРИФАТНИОТ ПУНКТ ЗА БЕЗДОМНИЦИ ВО МОМИН ПОТОК

Црвениот крст на град Скопје, постојано ја следи состојбата на бездомниците во градот.

Покрај услугите во Пунктот за бездомници, што секој петок ги добиваа околу 25 бездомници како: хигиенски услуги, берберско- фризерски услуги, лекарски преглед и неопходни лекарства, разговор со психолог, чиста облека, топли напитоци и ладен оброк, во последно време во новоотворениот прифатен пункт на одредено време се згрижуваа бездомници, после операција, болни и премрзнати.
Денеска по јавување на неколку граѓани дека во околината на Градска болница лежи премрзнат бездомник, веднаш е пронајден и со наше возило префрлен во прифатниот пункт во Момин Поток.
Таму, со помош на лицата кои се ангажирани околу работата на прифатилиштето, му се овозможи капење, чиста облека и оброк. Бездомникот е сместен на одредено време се до негово згрижување во соодветна институција.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.