Пребарувај по датум:
2011-12-13

УШТЕ ЕДНА УСПЕШНА АКЦИЈА НА ПЛАНИНСКИТЕ СПАСИТЕЛИ

На 10 декември 2011 година околу 15 часот планинските спасители на Црвен крст на град Скопје, од ЦУК и Полициските станици Карпош и Ѓорче добиле информација и побарале помош

за потрага по двајца залутани момчиња над карпите на шишевски манастир во реонот на Матка.

По добивањето на информацијата четворица планински спасители веднаш тргнале по потрага. Благодарение на познавањето на теренот, успеале да го лоцираат местото и да воспостават врска со залутаните момчиња, да ги смират и насочуваат каде да се движат.
Ноќта и маглата не ги попречила нашите планинари да стигнат до местото каде се наоѓале залутаните момчиња да ги прифатат и со возило да ги спуштат до центарот на градот Скопје.
Потрагата по залутаните момчиња траела околу 3 часа, поради непристапниот терен.
Залутаните Александар и Бојан, премрзнати, исплашени и вознемирени им се заблагодариле на планинарите за укажаната помош. Честитки за успешната потрага и безбедното враќање на залутаните момчиња, планинарите добиа од ЦУК и полициските станици Карпош и Ѓорче.

 

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.