Пребарувај по датум:
2023-12-04

Успешно релизирана „Недела на грижа за стари лица”

Како и секоја година така и оваа традиционално Црвен крст на град Скопје со низа активности ја одбележа „Неделата на грижа за стари лица” преку социјалниот сервис „Дневен центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови”

Во рамките на неделата на грижа за стари лица се реализираа следниве активности:

  • Посета и заедничко дружење со штитениците од Специјална болница за геријатриска и палијативна нега „13 Ноември” – „Мајка Тереза”;
  • Фризерски и козметички услуги во дневните центри за стари лица во соработка со СУГС „Димитар Валхов” – вклуно 100 корисници;
  • Информативни пункотви и бесплатно мерење на крвен притисок, гликемија и сатурација на три локации пред Зелен пазар, пазар Буњаковец и ТЦ Бисер релизирани од медицинскиот тим од проектот – вкупно ја посетиле активност 235 лица во трето доба;
  • Централен настан во ЈУ Дом на култура „Кочо Рацин” хуманитарна изложба „Сеќавања од минатото” – 200 корисници;
  • Информативни работилници за правата на старите лица од социјална и здравствена заштита и мерење на гликемија во крвта со поддршка на UNFPA – 76 корисници;
  • Хуманитарен базар во Веро Џамбо, продажба на ракотворби изработени од корисниците од дневните центри за стари лица. Собраните средства се наменети за хуманитарни цели -50 корисници;

Во рамките на неделата на грижа за стари лица беа вклучени повеќе од 1000 лица во трето доба. Целта на овие активности е промовирање на активно и здраво стареење, унапредување на квалитетен на живот, здравје и психофизичка состојба кај лицата во трето доба.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.