Пребарувај по датум:
2023-05-19

Вежба “Сарај”

На 16 Мај во СРЦ “Сарај” е спроведена еднодневна вежба за спасување на повредени од урнатини.

Вежбата е во организација на Дирекција за заштита и спасување под покровителство на УНДП. На вежбата учестуваа Противпожарната бригада на Градот Скопје, Тетово и Струмица, Дирекцијата за заштита и спасување и Специјалната единица за одговор при катастрофи од Солун Р.Грција.

Црвениот крст на град Скопје зеде учество на вежбата со два тима кои вршеа евакуација, тријажа и транспорт на повредените лица.

Целта на теренските вежби за пребарување и спасување под урнатини се дел од обуките кои се одржуваат по повод 60-годишнината од катастрофалниот земјотрес во Скопје, а се важни за континуирана професионална обука на сите тимови за брзо и навремено дејстување во случај на елементарна непогода.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.