Пребарувај по датум:
2013-05-19

Вежба за спасување во Аџибадем Систина

На 18.05.2013 год вработените од клиничката болница ” Аџибадем Систина “ја спроведоа вежбата за спасување во случај на пожар и покажаа дека можат да одговорат на сите предизвици во случај на вонредни и непредвидени состојби.

Болничкиот персонал покажа брза реакција и успешна евакуација на пациентите и сите присутни во болницата. Целата акција беше предводена од штабот за заштита и спасување на болницата спроведена во координација и поддршка на екипата на противпожарна за гаснење на пожар.

Вежбата е во согласност со Законот за заштита и спасување, се реализира во соработка со Дирекцијата за заштита и спасување, Противпожарната бригада и Црвениот крст.

На вежбата присутни беа и претставници од Министерството за здравство и градот Скопје
Црвениот крст на град Скопје учествуваше со свој тим за укажување прва помош и успешно ја изврши задачата која им беше доделена.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.