Пребарувај по датум:
2019-04-16

Во посета на мобилните тимови на Црвен крст на град Скопје кои работат во ТЦ Табановце

Во посета на мобилните тимови на Црвен крст на град Скопје кои работат во ТЦ Табановце минатата недела беа ученици од Средното економско правно училиште на град Скопје „Васил Антевски – Дрен“ во придбружба на шест партнер-училишта од разни држави со кои работат на проект насловен „Нов живот – нова надеж“, а во рамките на програмата Еразмус+ .

Со посетата и одржување на разни предавања на Црвен крст на град Скопје пред учениците од СЕПУ “Васил Антевски – Дрен” се работи на подигнување на свеста кај учениците и целокупната јавност за прифаќање и согледување на проблемот со мигрантите и мигрантската криза што ја зафати Европа и РС Македонија, па така шеесте ученици во посетата во кампот имаа шанса одблизу да видат како работи Црвениот крст и како изгледа секојдневието во прифатно транзитниот центар Табановце.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.